Racen

Katten med det fremmedartede udseende


Det, der først slår én ved mødet med en Abyssinier, er den brændende varme farve og den særprægede pels. Hvert enkelt hår er ticked, det vil sige stribet på tværs i flere bånd af skiftevis sort og rødbrun. Denne effekt giver det indtryk, at man kan tælle hvert eneste hår i pelsen. Underpelsen er varm abrikosfarvet.

Pelsen er kort og silkeblød, den ligger tæt til kroppen og kræver ikke megen pleje. Det er nok med de daglige stryg over ryggen, når man kæler for sin kat, og vask er som regel kun nødvendig en sjælden gang imellem.

Et kælent temperament og et charmerende væsen


En Abyssinier er en yderst adræt og elegant kat, og generelt en god klatrer og springer. Den letbyggede Abyssinier hopper nemt op på kanten af døren, hvis den står åben, og balancerer elegant på dørkarme eller andre smalle kanter i sin udforskning af hjemmet.


Tro ikke, at et vindue eller en hylde højt oppe er en uopnåelig udfordring for en Abyssinier. Om ikke andet kan den altid bruge din skulder som springbræt, hvis du bevæger dig forbi i passende afstand fra målet.


Abyssinieren er aldeles intelligent, og har evnen til at snyde sin ejer gang på gang.


Den er ligeledes opfindsom, når det drejer sig om at finde på nye lege, hvor den aktiverer sit menneske, og den er fremragende til at apportere. Den kommer gerne, når du kalder, ligesom den har nemt ved at lære at gå i sele. Abyssinieren har en betydelig udviklet mimik, og da den er snakkesalig, indskyder den gerne sin kommentar ved enhver situation.


Man skal kunne lide nærkontakt, hvis man vil have en Abyssinier. Når en Abyssinier vil kæles, er den helt uimodståelig. Det foregår det gerne helt oppe i ansigtet på dig: næse mod næse - kind mod kind. Den klapper dit ansigt med svagt udspilede klør, pruster dig i øret, gnasker i dit hår, puffer dig med sin knaldhårde pandeskal, eller kvæler dig blidt i sin pels.

En krævende kat til fanatikere


Abyssinieren er en meget aktiv kat. Den egner sig således ikke til et hjem med nipsgenstande, der er placeret med fare for at vælte. Det næppe er en kat, der tænker før den handler.

Abyssinieren er - som kreative og livlige børn - ikke bevidst destruktiv, men til tider ganske krævende. Der kan dagligt gå skår i yderligt stående potteplante-skjulere, og pyntefigurer og lysestager kan blive hjulpet lidt på vej til at falde ned.


Abyssinieren er hjemmets entertainer og laver gerne selv-opfundne kunster til ære for gæsterne. Ligeså vel som den kan finde på at posere for publikum med en majestætisk fremtoning, hvis den derved opnår mere beundring.


Abyssinieren er MEGET glad for mad. Den stjæler skruppelløst med alle fire poter fra køkkenbord, tallerken og sågar fra gryden på komfuret, hvis den ser sit snit til det. Derfor er det vigtigt at give din Abyssinier grænser for, hvad den må og hvad den ikke må fra starten. Ellers vil den hurtigt overtage føringen. Den er dog trods sin spontanitet og megen energi, forholdsvis nem at opdrage.


Abyssinieren er generelt  meget glad for opmærksomhed.

Nysgerrig og dumdristig


Et gammelt ordsprog siger: “Curiosity killed the cat”, og dette er desværre særligt rammende, når man taler om Abyssinieren. Den er ofte frygtløs i sine lege og har ingen skrupler om den eventuelt kunne komme galt af sted. Denne adfærd er kilde til megen morskab inden døre, men kan være fatal, hvis katten bliver lukket ud.


Dette skyldes, at Abyssinieren er avlet til at have en høj frygt-tærskel. Det betyder, at der skal mere til, førend en Abyssinier bliver bange. En vildkat har fordel af at udøve frygt/flugt adfærd overfor larmende genstande (biler m.m.) og rovdyr (hunde, mennesker), da det øger dens overlevelse i det fri. Hos Abyssinieren er dette instinct mindsket så meget, at katten sjaeldent er bange for ret meget, og i hvert fald hurtigt vender sig til det nye. Der er imidlertid bade fordele og ulemper ved dette karaktertræk.


Fordelene er vel umiddelbare som kælekat i familien. Man får næppe en mere udadvendt og direkte kat, som hilser på gæster, som man kan tage med på ferie, uden at opleve, at den ligger under sengen i en uge, som ikke er bange for at komme til dyrlægen (med mindre den virkelig har haft en dårlig oplevelse tidligere), og som ikke er bange for støjende børn og larm, men som derimod er med i familiens hverdag og er til glæde for den ejere, som en harmonisk kat.


I sikre omgivelser kan Abyssinieren boltre sig uden at komme alvorligt til skade, med da den ikke i samme grad som huskatte udfører flugtadfærd i farlige situationer, kan den i stedet finde på at blive stående eller ligefrem gå tættere på.


Den moderne Abyssinier egner sig således ikke til at gå frit ude.


Den vil naturligvis uden tvivl nyde, hvis den har adgang til en lukket altan, en løbegård eller, som på billedet til højre, en indhegnet have.


Udseende

Abyssinieren er kendetegnet ved kon-trastrige farver og dramatiske ansigts-markeringer, men kommer man tættere på vil man opdage, det, der gør Abys-sinieren så enestående, nemlig:


 • silkeglatte dækhår
 • sparsom underuld
 • pels, der sidder "malet" på
 • korte fælde-perioder
 • minimal pelspleje

Temperament

Abyssinieren er i generationer selekteret for at være netop det, som gør den til et fantastisk harmonisk og givdigt kæledyr. Den er


 • livlig
 • energisk
 • nysgerrig
 • kælen
 • kontaktsøgende
 • legegladMan keder sig aldrig med en Aby i huset

Abyssinieren følger sin ejer overalt. Hver gang man åbner en skabslåge springer der en Abyssinier ud (eller ind) - også selvom man kun har een Abyssinier.


Tro dog ikke, du kan lære din Abyssinier triks. Den kender allerede alle de triks, der er værd at kende.